Diétny koláč
Chráni pred konzumom sladkostí pri redukčnej diéte v priebehu dňa, medzi iným jedlom. Jadro: Ovsené vločky (povinný základ/zmysel) v možnosti (nepovinné) čokoládové musli (tretina až polovica balenia); kokos (voľne) odporúčané kandizované ovocie, hrozienka, kocky horkej čokolády Schogetten (Lidl), orechy a jadrá (posekať alebo potĺcť v balení na doske);
1. Postupne vsypať do väčšieho hrnca vľavo; prídavné ingrediencie: 1-2 prášky do pečiva alebo sóda bikarbona (povinne) či šumienka/Lumisska (variant); voľne (úvaha) škorica; 2-3 vanilínové cukry; nechajte 4 cm od vrchu (miesto na zálievku); obsah hrnca premiešať;
2. Zálievka: menší hrniec vľavo, obsah: tri štvrte litra mlieka, 1-2 tučné smotany, dve-tri celé vajcia, rumová esencia, pri ohrievaní do pod 40 stupňov rozšprudlovať;
3. A teraz pozor, finále (!!!): vopred majte pripravený plech s papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 250 stupňov; ešte raz pozor (!) rýchlosť (!): v zmesi vo veľkom hrnci máte kypridlá, ktoré reagujú okamžite po kontakte s tekutinou v malom hrnci a preto: vlejte tekutinu do veľkého hrnca, obsah čo najrýchlejšie premiešajte na kašu a tú vylejte a roztiahnite na vopred pripravený plech s papierom na pečenie a vložte do vopred (!) vyhriatej rúry.
4. Doba pečenia: prvých desať minút na plné “gule“; druhých pätnásť (15) na 150 stupňoch; potom vypnúť rúru a koláč ponechať voľne v rúre vychladnúť...
5. Možná úprava: vodným sprejom (hmla) postriekajte plochu koláča a posypte 1-2-mi vanilínovými cukrami alebo škoricou...
Po odrezaní porcií pre konzum, aby nezaschol, prikryte ho bavlnenou kuchynskou utierkou...
6. Skladuje sa v chlade, stačí v studenej "špajzi" (v lete v chladničke).
Pri správnom skladovaní koláč má dobrú trvanlivosť (mienim min. týždeň); dlhšie som to neskúšal ale zjedol (a rozdal). V možnosti je: porezať na kusy a v malých obchodných potravinárskych vreckách z potravín (mám tak aj celozrnné čerstvé pečivo) uložiť v mrazničke; na „horšie časy“... alebo pre hostí...
Pekne pozdravujem
Juraj Režo alias notorickyobcan
Ak kto chce, podporte ma na čísle účtu: SK30 0900 0000 0000 2857 4014; upečiem a pozvem.
Komentáre
Zverejnenie komentára